“Murat Kurum’un davetine gitmeyi değil, Aydın’a gelmeyi tercih ettim”
“Türkiye-Japonya Arasındaki Deprem Felaketini Önleme Farkındalıkları” Sempozyumu, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Deprem Bilimcisi Japonyalı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin konuk olduğu programa, Aydın Vali Yardımcıları Halil İbrahim Ertekin ile Kamuran Mustafa Ballı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyen ve Prof. Dr. Nuh Kılınç, kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ADÜ öğrencileri başta olmak üzere Efeler’de bulunan orta ve lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
“YAPILARIN SADECE GÜÇLÜ DEĞİL, AYNI ZAMANDA ESNEK OLMASI GEREKİYOR”
Depremin sadece bir doğal afet olmadığını, aynı zamanda sosyal bir olay olduğunu ve toplumun tüm kesimlerini etkilediğini belirten Yoshinori Moriwaki, “Deprem bilinci ve hazırlıklı olma kültürünün toplumun her kesimine yayılması hayati önem taşır. Eğitim kurumları, medya organları ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen bilinçlendirme kampanyaları ve tatbikatlar, bu sürecin önemli bir parçası olarak görülmektedir” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum’un birlikte çalışmak için kendisini davet ettiğini belirten Yoshinori Moriwaki, “Sayın Murat Kurum beni aradı birlikte fikir alışverişi yapmak için. İstanbul Büyükşehir Belediye Murat Kurum’un davetine değil, Aydın’a gelmeyi tercih ettim. Ben daha önce buraya geleceğim planlandığı için Bina inşaatlarından, zemin etütlerine, eğitim faaliyetlerinden, acil durum yönetimine kadar geniş bir yelpazede tedbirlerin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Olası bir afet durumunda hayat kurtarmak adına yapıların sadece güçlü değil, aynı zamanda esnek olması gerekiyor. Bu da yeni bina yönetmelikleri, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm projeleriyle mümkün olabilecek. Türkiye’ye yönelik kritik deprem uyarısı ve özellikle Marmara Bölgesi ile İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde alınması gereken önlemler, ulusal gündemin en önemli maddeleri arasında yer alıyor.” dedi.
Moriwaki, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve bu gerçeğin kabullenilerek, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında atılacak adımların çok iyi planlanması gerektiğini vurgulayarak, “Kapsamlı bir risk yönetimi ve afet planlaması, afet sonrası iyileştirme çalışmaları ve dayanıklı altyapı sistemleri, depreme karşı alınması gereken tedbirler arasında sayılabilir. Ayrıca yurt dışındaki projeler için iş birliği yapılarak Japonya Ulaştırma Bakanlığından gelecek yetkililerle birlikte Türkiye’de bazı firmalar da ziyaret edilecek” ifadelerini kullandı.
0 Yorum